Mistr Evropy v 2WD

Konečně mohu zpětně říct, že toto byl pro nás docela dobrý rok. Poučili jsme se z chyb a rozhodli jsme startovat celý rok pouze s jedním autem. Tím byl Citroën DS3 R3T, auto se složitým názvem a ještě k tomu i s poměrně složitou technikou na palubě. Tento rok byl i velmi úspěšný z pohledu výsledků. S Citroënem jsme se stali Mistry ČR a i Mistry Evropy.

 

Byl to fakt dobrý rok. Začalo to vítězstvím mezi vozy s jednou poháněnou nápravou na Jänneru v Rakousku. Moc jsem se na start v Rakousku těšil a přál jsem si, aby napadl sníh, i když to ještě pár hodin před startem vypadalo, že spíš pojedeme na blátě a vodě. V okolí Freistadtu ale ve čtvrtek začalo sněžit, a proto jsme se ani nejeli svézt na shakedown, který byl jen na mokru, a naše auto připravovali na sněhový závod. Nakonec se nám podařilo vyhrát a pro nás to znamenalo, že bychom se opravdu měli soustředit na více startů v Evropě.

 

Po Rakousku jsme startovali v Itálii na Mille Miglia. Tam se nám podařilo zvítězit a já k tomu tenkrát dodal: „Jsem samozřejmě strašně šťastný. Vyhrát zde je naprosto snový výsledek. Hodně jsme se celý závod snažili a velkou přípravu jsme startu tady věnovali už několik týdnů předem. Věděl jsem, že jestli tady na těžkých italských asfaltech chceme uspět, musíme do toho jít naprosto naplno. Samozřejmě, k vítězství nám pomohl technický problém jinak nedostižného Campedelliho, ale taková je rally. Naše auto během celé soutěž fungovalo na jedničku, jen jsme měli drobnější problém s brzdami, které ztrácely účinnost, ale i možná proto jsme jeli tak rychle :) Dařilo se nám během druhé etapy perfektně trefovat do volby pneumatik a volili jsme jemně řezanou nejtvrdší pneumatiku Pirelli. Pneumatiky fungovaly i na dlouhých RZ perfektně a cítil jsem se s nimi jistý. Děkuji celému týmu, který má na našem úspěchu podíl. Naše vítězství dnes pořádně oslavíme.“ Oslava nakonec nebyla nikterak velká, protože jsme všichni byli tak unavení… A kdo nebyl, toho unavilo trávení výborných lasagní k večeři:) Jisté ale bylo, že tímto vítězstvím se nám otevřela cesta za Evropským titulem!

Třetí závod proběhl v České republice, na věhlasné Barum Rally. Na Barumce jsme se dlouho naháněli s Consanim, startujícím na Renaultu Mégane RS. Technicky vzato to byla dvoukolka, ale podle pravidel ne, přesto jsme ho chtěli porazit! Už jsme se mu velmi přibližovali, když mu, bohužel, odešel motor na jeho autě. Ale i kdyby se tak nestalo, my brali plný počet bodů v kategorii vozidel s jednou poháněnou nápravou a náhle se tak stali lídry této kategorie. Pro získání titulu „stačilo“ vyhrát ještě jeden závod. A my se tak mohli vydat do Polska.

Raid Polski, to byl náš další závod. Poblíž mazurských jezer s základnou ve městečku Mikolajki byl tento závod jediným šotolinovým v sezóně. A také opravdu hezkým. Pravdou je, že místy byly na trati vyjeté opravdu hluboké koleje, které nám komplikovaly život, ale nakonec jsme vše zvládli a po boji s domácím jezdcem Chmielewskim získali vítězství i tady. Že to nebyla sranda se můžete podívat na videu níže.

Oslava po závodě byla značná, i když, vlastně ne, snědl jsem něco špatného a… No, to se stává:)

 

Celkem z 10 startů v této sezóně jsme získali 10 vítězství. Což není špatná bilance:) Navnaděn dobrými výsledky této sezóny jsem se těšil na sezónu další!

Mistr Evropy v 2WD rally 2012
Mistr Evropy v 2WD rally 2012
Mistr Evropy v 2WD rally 2012
Mistr Evropy v 2WD rally 2012
Mistr Evropy v 2WD rally 2012
Mistr Evropy v 2WD rally 2012
Mistr Evropy v 2WD rally 2012
Mistr Evropy v 2WD rally 2012
Mistr Evropy v 2WD rally 2012
Mistr Evropy v 2WD rally 2012
Mistr Evropy v 2WD rally 2012