Filip Kohn Rally Star

Talentovaný “soutěžák” Filip Kohn reflektuje Rally Star a odhaluje plány pro sezónu 2022

FIA společně s Autoklubem České Republiky a dalšími autokluby uspořádala projekt Rally Star, jenž měl za cíl vybrat ty nejschopnější mladé talenty pro rally.

 

Svěřenec JC Academy, Filip Kohn, se dokázal dostat v České Republice do nejlepší trojky. Následovalo pak výběrové kolo v Německu, kde bylo v užším výběru třiaosmdesát jezdců z celého Světa.

 

„Celé to pro mě začalo na Facebooku Autoklubu České Republiky, kde jsem viděl, že hledají talentované rally jezdce. Hned na první pohled se mi to zdálo jako skvělá příležitost, jak se někam posunout. První výběrové kolo pak proběhlo ve Vysokém Mýtě,” říká Filip.

 

Nepochybně se jednalo o velmi náročnou výzvu, na kterou se mladý závodník musel připravit. Aby uspěl, musel se vydat za hranice Česka ještě před samotným výběrem.

Rally Star
Filip Kohn

„Na první kolo ve Vysokém Mýtě jsem si připravil tištěnou prezentaci. Trénoval jsem mluvení a na výkon za volantem jsem se připravil den před závodem, kdy jsem jezdil s motokárou na mokru. Na evropské finále jsem se chystal ještě pilněji. Nejprve jsem testoval crosskart v Čechách. Následně v Belgii jsem dva dny testoval crosskart od společnosti Life Live. Důležitá byla pochopitelně i fyzická příprava.”

 

Nátlak na samotného Filipa byl zřetelný, protože se jednalo o výběr těch nejlepších z Evropy. Přesto se s ním člen akademie Jana Černého dobře popasoval.

 

„Když jsem přijel a viděl jsem všech 82 soupeřů, tak jsem se snažil hlavně zachovat chladnou hlavu. Soustředil jsem se na přípravu, abych mohl podat co nejlepší výkon hned v první etapě. Takže jsem sledoval trať, podmínky na ní, a kde je ideální stopa.

 

Druhá etapa byla ale mnohem těžší. Bylo mokro, vlhko a na trati bylo spoustu obtížných míst, kde dělali soupeři chyby. Proto pro mě bylo hlavní neudělat chybu a jet svižně. To se mi povedlo, zajel jsem druhý nejrychlejší čas, čímž jsem si vysloužil postup do třetí etapy.

filip kohn
Filip Kohn

Další etapa začala kartcrossem a trať se jela v opačném směru, což se mi osobně také velmi zamlouvalo. Jel jsem jako první, takže jsem byl lehce v nevýhodě, protože jsem neviděl optimální stopu, naštěstí jsem se s tím dokázal popasovat dobře.

 

Následně jsem dělal test reflexů, kde se mi také dařilo. Na závěr celé události jsem dělal rozhovory se známými osobnostmi jako je Robert Reid, Thierry Neuville, Malcolm Wilson, nebo Pernilla Solberg.”

 

FIA bere celou věc naprosto vážně, a to samé se dá říct také o známých osobnostech. Podpora AČR rozhodně sehrála také nemalou roli. Zároveň víme, že má naše republika v rally i velice slibné juniory a budoucnost.

 

„Program Rally Star mi dal mnoho zkušeností do budoucna. Kromě několika náročných výzev určitě nikdy nezapomenu na mé setkání s legendami, které jsem obdivoval už od dětství. Učit se něco od několikanásobného vicemistra WRC Neuvilla se nepodaří každému.

 

Další věc, kterou jsem si uvědomil je ta, že je potřeba si především zachovat chladnou hlavu, a neudělat chybu, jako to udělalo mnoho soupeřů. Myslím si, že takové zkušenosti uplatním v dalších závodech,” dodává svěřenec JC Academy, Filip Kohn.

Filip Kohn
Filip Kohn Rally Star

Není se čemu divit, že se Filip ukázal v dobrém světle. Mladý Čech bude závodit v letošní sezoně s vozem Ford Fiesta Rally3 za Jantar Team ve vybraných závodech MČR a dalších evropských soutěžích.

 

Přesto je hlavním cílem příprava na závodech WRC, kde bude po boku Jana Černého trénovat tratě Mistrovství světa a budovat si tak půdu pro vstup do šampionátu JWRC v sezóně 2023. Je tak zcela jasné, že se v naší zemi líhne další “soutěžák”, kterého je dobré sledovat.

Jantar Team, Jan Černý