Jan Černý pod záštitou Romana Kresty

Stačí velmi krátký pohled do porevoluční historie rallysportu v ČR na to, abyste zaznamenali jedno jméno - Roman Kresta. Roman je pojem. Jako jediný Čech byl členem dvou různých továrních týmů v mistrovství světa a titulů v rally má tolik, že by s jejich sečtením měl problém i počítač v pentagonu:) . A teď si představte tu situaci, že taková osobnost sportu, který milujete, si vybere zrovna Vás, aby Vám předal maximum zkušeností a pomohl v dalším růstu. Zní to jako sen! :)

 

Roman záhájil svou kariéru s dědovou Škoda 100 na klikatých silničkách mezi dědinami. Kdo z fanoušků rally jej nezaznamenal za volantem Favoritu či áčkové Felicie, ten to bezpochyby napravil při jeho startech s krásnou Škodou Felicia Kit Car, prvním opravdovým závodním autem novodobé historie Škodovky. Po přesvědčivých výkonech dostal šanci od tuzemského výrobce a v roce 2000 usedl do tovární Octavie WRC. Přes počáteční obtíže a divočiny to ve své premiérové sezóně se 4x4 dotáhl k mistrovskému titulu v ČR.

 

Škoda také dala Romanovi možnost poznat soutěže mistrovství světa. V roce 2001, kromě obhajoby titulu v ČR, podnikl své čtyři první starty v MS a přestože ani jeden z nich neznamenal přejetí cílové rampy, jednalo se o cenné zkušenosti, které Roman mohl zúročit v budoucnu. Třeba už v roce 2002, kdy se s tovární Octavií WRC představil na šesti závodech šampionátu WRC. Kromě toho, s "oktávkou" odstartoval do dvou nejvýznamnějších podníků v ČR. Bohemii vyhrál, na Barum havaroval.

Rok 2003 představoval změnu. Po šňůře Škodovek se Roman stal pilotem podporovaným sítí Peugeot Česká republika, stejně jako se to povedlo o deset let později mně:) S vozem 206 WRC absolvoval několik závodů v ČR i ve světě. Rok následující byl opět kombinací startů u nás a v zahraniční, protentokrát v kokpitech vozů Impreza WRC, Fabia WRC, Accent WRC a Focus WRC. Jeden z vrcholů jeho kariéry však přišel v roce 2005, kdy se jako první (a zatím poslední) Čech stal členem jiného továrního týmu, než je Škoda. Konkrétně se jednalo o tovární tým Ford. Ke konci sezony Roman pravidelně obsazoval umístění v TOP 5 MS, což vhledem k tehdy panující konkurenci bylo obdivuhodné!

 

Kromě roku 2006, ve kterém se Roman účastnil závodů v mistrovství Velké Británie, se po svém angažná u Fordu Roman soustředil na Mistrovství České republiky, počínaje s Mitsubishi Lancer evo IX, přes Peugeot 207 S2000 až konečně s Fábií S2000. Během tohoto období Roman založil svůj tým Kresta Racing, který platí za jeden z nejvíce profesionálních týmů v ČR. Od roku 2013 Roman své aktivity v rally pomalu tlumí až jsem v letošním roce dostal zmíněnou šanci já :)

 

Roman Kresta je nejen pojem jakožto rally jezdec, ale je rovněž velmi ceněným technikem, který rozumí nastavení podvozku a diferenciálů jako málokdo na světě.

 

Chtěl bych Romanovi velmi poděkovat. Vážím si jej jako člověka, je pro mě závodnickým vzorem a navíc nyní mi dává možnost, kterou chci maximálně využít! :)

Jan Černý pod záštitou Romana Kresty
Jan Černý pod záštitou Romana Kresty
Jan Černý pod záštitou Romana Kresty
Jan Černý pod záštitou Romana Kresty
Jan Černý pod záštitou Romana Kresty
Jan Černý pod záštitou Romana Kresty
Jan Černý pod záštitou Romana Kresty