Jan Černý Rally3

První ostré kilometry Jana Černého ve Ford Fiesta Rally3

Přípravy Jana Černého na první závod WRC v Monte Carlu vrcholí a přišel čas na to nejdůležitější - otestovat auto. První ostré kilometry ve Fordu Fiesta Rally 3 si vyzkoušel v okolí Sedlčan u Svatého Jana, kde trať velmi dobře zná a pár set kilometrů už tu s různými vozy natestoval.

 

„Je to neskutečné, ještě skoro před měsícem jsem nevěděl, jestli všechno klapne. A teď jsme tady. Testujeme naši novou Fiestu na tak skvělý závod jako je Monte Carlo v rámci mistrovství světa. Za to, že tu jsem, srdečně děkuji Jánu Miloňovi a celému Jantar Teamu. Čeká nás skvělý závod a doufám, že ještě lepší sezóna,“ komentuje první den testu Jan Černý. Spolujezdec Petr Černohorský: „Když mi Honza zavolal, nevěřil jsem vlastním uším, upřímně jsem byl v šoku. Start na Monte Carlo i celá sezóna WRC pro mě znamenají velkou výzvu, musím s Honzou držet krok, ale moc si vážím takové příležitosti. Beru to jako pomyslný bonbon na sklonku mé kariéry.”

jan cerny fiesta
jan cerny

Jeho úplně první kilometry ve Fiestě proběhly už v Polsku na krátkém úseku na šotolině na velkých hřebíkových pneumatikách. „Dnes jedu poprvé na asfaltu a to auto je naprosto skvělé. Je to něco nového, přesně to, co chybělo mezi R2 a R5. Na letošní sezónu je povolen větší restriktor - dostaneme se na cca 230 koní s krouťákem přes 400 NM. Auto se moc hezky ovládá, je vhodné jak pro začátečníky, tak profesionály, a snad bude i spolehlivé. Věřím, že nás doveze až do cíle,“ popisuje své první zážitky z Fiesty Jan Černý.

 

„Nevěděl jsem, do čeho lezu, ale musím říct, že mě auto pozitivně překvapilo. Je hravé, neutrální a funguje velmi dobře i v poměrně těžkých podmínkách. Jestli jsem se doteď těšil, tak teď už nemůžu dospat.“ komentuje test spolujezdec Petr Černohorský, který tvoří s Janem Černým posádku už několik let.

jan cerny fiesta
jan cerny servis fiesta

„Monte Carlo je podle mě jeden z nejtěžších závodů vůbec. Zásadní bude použít mozek, nastavit rozumné tempo a konzistentně se ho držet, protože zatím auto tolik neznáme a netušíme, co a jak vydrží. Zatím přesně nevíme, jaká nás čeká konkurence, ale v průběhu sezóny to určitě nebude nic lehkého,“ konstatuje Jan Černý. Petr Černohorský stručně a výstižně ohledně prvního závodu: „Tak jedeme na Monte. Stop. Moc se těším. Stop.”

 

Fanoušci mohou Jana Černého s Petrem Černohorským podpořit na sociálních sítích, kde budou pravidelné informace o průběhu závodu, který se koná již o víkendu 20. – 23. 1. 2022.

Jantar Team, Jan Černý